Kilka słów o wędzeniu mięsa na przyjęcie weselne

Przerażają Cię wysokie i wciąż rosnące ceny mięsa jak również kosztów weselnych i około weselnych? A może wyniki badań, które alarmują o szkodliwych substancjach dodawanych do gotowych wędlin? Szukasz sposobu na wspaniałe, aromatyczne i zdrowe mięso? Jeśli chociaż na jedno pytanie odpowiedziałeś tak, musisz koniecznie spróbować domowego wędzenia mięsa! Czy jest to trudne zadanie? Co będzie do tego potrzebne?

Wędzenie mięsa – początki bywają trudne

Wędzenie mięsa to umiejętność, której trzeba się nauczyć metodą prób i błędów. Nie zniechęcaj się jednak – Twoja cierpliwość zostanie wynagrodzona wytwarzaniem coraz to lepszych wędlin i kiełbas. Każdy, kto chociaż raz spróbował szynki, którą samodzielnie wytworzył, będzie czuł tak diametralną różnicę w jej smaku, aromacie i wyglądzie, że nie będzie potrafił wrócić do wędlin sprzedawanych w sklepie (nawet do tych najdroższych i wydawałoby się najlepszych).

Co ma wpływ na smak wędzonego mięsa?

Na finalny smak wędzonej szynki czy kiełbasy ma przede wszystkim wpływ rodzaj wybranego mięsa, marynata i dodane przyprawy oraz gatunek drewna, nad którym wędziłeś mięso.

W trakcie procesu wędzenia kluczową rolę odgrywa dym – nie może być go za wiele i nie może być za gorący. Jest to najczęściej popełniany błąd, który prowadzi do tego, że z zewnątrz mięso będzie upieczone i przypalone, a w środku całkiem surowe.

Sprzęt potrzebny do wędzenia mięsa

fot: https://czerwonygrzybek.pl/Silicone-Pressure-Ham-Cooker-1kg-p655c66c174.html

Nie musisz od razu urządzać własnej wędzarni. Na sam początek wystarczy, że zainwestujesz w szynkowar, który bez przeszkód pozwoli Ci na przygotowanie wędliny czy kiełbasy w domowych warunkach.

Gdy już będziesz miał własną wędzarnię, przydadzą Ci się siatki wędliniarskie, dzięki którym nadasz wędlinie odpowiedni kształt (utrzymają one surowe mięso w jednolitej formie). Alternatywą dla nich jest sznurek wędliniarski, który również pomoże Ci w osiągnięciu pożądanego wyglądu szynki. Przydadzą Ci się również haki do wędzenia, dzięki którym zawiesisz mięso nad paleniskiem. Do konserwacji swoich wyrobów będziesz potrzebował peklosoli lub saletry. Jeśli chcesz, możesz też nadać wędlinom i kiełbasom wyjątkowego aromatu, stosując mieszanki ziołowe i przyprawowe.

Mając ten sprzęt i akcesoria, będziesz mógł zacząć domowe wędzenie mięsa.